Elektroforeza białek surowicy krwi

       

Pokrewne


Telewizja wczoraj, dziś i jutro

Temat: wirusowe zapalenie wątroby typu C
" />

WIRUS HCV jest szeroko rozpowszechniony.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że na świecie zakażonych jest około 170 milionów ludzi, niestety tylko niewielka część tych zakażeń (około 15%) zostaje wykryta. Dla porównania wirusem HIV zarażonych jest ‟tylko” 36 milionów ludzi na świecie. W Polsce brakuje szerokich badań przesiewowych prowadzonych w przeciętnej populacji, jednakże WHO wskazuje na obecność 1,5% zakażonych.

Patogeneza i przebieg zakażenia HCV.
Wirus zapalenia wątroby typu C to otoczkowy ssRNA-wirus z rodziny Flaviviridae, rodzaju Hepacivirus, wykazujący powinowactwo do hepatocytów i komórek jednojądrowych krwi. Jego średnica wynosi około 32-72 nm. Wyróżnia się 6 genotypów wirusa i kilkanaście podtypów oraz pseudotypów, z których najbardziej rozpowszechniony jest podtyp 1a, będący przyczyną około 60% wszystkich zachorowań..Nosicielstwo wirusa stwierdza się u ponad 80% zakażonych a u 40-90% chorych choroba przechodzi w stan przewlekły. Zakażenie szerzy się w następstwie naruszenia ciągłości tkanek i śluzówek. Okres wylęgania HCV wynosi 15-150 dni. Swoiste przeciwciała wykrywane są w surowicy chorego nie szybciej niż po upływie 4-8 tygodni od zakażenia, jednak w zdecydowanej większości przypadków okres ten wydłuża nawet do 10 i więcej tygodni. U 7% chorych nie stwierdza się serokonwersji. W 10-30% przypadków fazy ostrej zakażenia stwierdza się objawy niecharakterystyczne i należą do nich: niezbyt nasilona niestrawność, objawy grypopodobne, bóle mięśniowe i stany podgorączkowe. Bilirubinemia, tak jednoznacznie wiązana z wirusowym zapaleniem wątroby, występuje rzadko. W trakcie trwającego wiele lat przewlekłego procesu zapalnego wątroby zachodzi stopniowe uszkadzanie tego narządu. W tym okresie zakażenie manifestuje się głównie biochemicznie (zmienna aktywność aminotransferaz), a dolegliwości zgłaszane przez pacjentów mają charakter subiektywny – najczęściej wymieniane jest pobolewanie i uczucie rozpierania w okolicy prawego podżebrza, znużenie i wyczerpanie. Po 5-15 latach u 1/5 chorych rozwija się marskość wątroby.

Diagnostyka wirusowego zapalenia wątroby typu C opiera się na pomiarze aminotransferaz alaninowej i asparaginianowej oraz ich wzajemnego stosunku, tzw. wskaźnika de Ritisa. Ponadto wykorzystuje się następujące parametry biochemiczne, obrazujące stopień uszkodzenia miąższu wątroby: poziom bilirubiny, aktywność enzymów GGTP i FA, stężenie cholesterolu, pomiar czasu protrombinowego i haptoglobiny oraz wykonuje się elektroforezę białek surowicy. Badania te nie pozwalają jednak na wykrycie czynnika etiologicznego zakażenia. Za pewne rozpoznanie uznawane jest stwierdzenie w surowicy chorego antygenów, przeciwciał (testy serologiczne) lub kopii fragmentów materiału genetycznego wirusa (techniki inżynierii molekularnej, np. PCR). W przypadku infekcji wywołanych HCV, w codziennej diagnostyce stwierdzamy obecność jedynie swoistych przeciwciał IgM lub IgG (anty-HCV). Wzbogaceniem powyższych metod jest zastosowanie reakcji odwrotnej transkryptazy w łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR), pozwalające wykryć w badanych surowicach nawet najmniejsze ilości wirusowego materiału genetycznego.

Leczenie
Podstawowym i zasadniczym celem terapii w przypadku WZW C jest:
• eliminacja wirusa z organizmu, powrót do prawidłowych wartości wyników testów wątroby, zapobieganie marskości i rozwojowi raka wątroby.
Na rynku są dwa rodzaje leków zarejestrowanych do leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C - interferon i rybawiryna. Interferon - jest to naturalne białko wytwarzane w organizmie w celu zwalczania zakażeń powodowanych przez wirusy. Niestety u części chorych organizm nie wytwarza interferonu w ilości, która pozwoliłaby na wyeliminowanie wirusa zapalenia wątroby typu C, stąd też podawanie tego białka w postaci zastrzyków jest jedynie sposobem wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Rybawiryna natomiast to lek przeciwwirusowy, który w połączeniu z interferonem wzmacnia jego działanie, zwiększając skuteczność leczenia i zmniejszając ryzyko nawrotu choroby.
i ślaczek

żródła:
EurekAlert
Przewodnik Lekarza ‟ Wirusowe zapalenie wątroby typu C- patageneza, przebieg, leczenie

www.termedia.pl
Źródło: forum.mikrobiolodzy.pl/viewtopic.php?t=378



Temat: Dieta Na Sterydach
Zrudło:
http://www.koksy.eu/index.php?option=co ... &Itemid=52


Artykuł ten zawiera wskazówki żywieniowe dla osób zażywających sterydy anaboliczno-androgenne.
Jeżeli nie znasz się na układaniu diety, nie wiesz co to HDL/LDL to daruj sobie ten artykuł oraz sterydy i poczytaj posty podwieszone.

---

W skutek przyjmowania sterydów w naszym organizmie oprócz pozytywnych zmian takich jak szybsza synteza białek,
czy poprawa libido zachodzą również te negatywne. Część tych podstawowych jak łysienie, czy blokada wytwarzania testosteronu
endogennego można zlikwidować przez stosowanie odpowiednich osłonek. Jednak na ich temat nie będę się rozpisywał. Skoncentruje
się jedynie na diecie.

1. Zwiększ podaż potasu.

Potas jest bardzo ważny podczas cyklu sterydowego, ponieważ zostaje wypłukiwany. Odpowiada on za gospodarkę wodno-mineralną
w naszym organizmie. Jego niedobór może skutkować niepoprawnym funkcjonowaniem mięśnia sercowego, skurczami mięśni.
Jedzenie bogate w potas to m.in. - banany, suszone śliwki, morele, pomarańcze, rodzynki, pomidory, szpinak, ziemniaki.
Badania pokazują, że potas pomaga również w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest również ważne podczas cyklu.

2. Kontroluj ilość sodu w diecie (ogranicz go)

Duża ilość soli zwłaszcza podczas cyklu sterydowego sprzyja retencji wody oraz zwiększeniu ciśnienia.
Należy ograniczyć sód zarówno poprzez niesolenie potraw jak i ograniczenie produktów zawierających sód: wędzone mięso,
wędliny, sosy, zupy, przetwory mięsne, boczek, sery żółte.

3. Zwiększ podaż wapnia oraz witaminy D.

Niektóre sterydy obniżają spoistość kości, aby kości były zdrowe trzeba dodać do jadłospisu potrawy bogate w wapń takie jak:
twaróg, mleko, brokuły, suszona fasolka. Oraz witaminę D, która ułatwia wchłanianie wapnia - płatki zbożowe, mleko.
Organizm potrafi również sam ją wytworzyć podczas opalania się na słońcu.

4. Zwiększ ilość białka w diecie

Z powodu szybszej syntezy białek należy zwiększyć podaż białek do 3g białka/kg masy ciała. Białko powinno pochodzić głównie
z nieprzetworzonych, naturalnych twarogów chudych, chudego mięsa, jajek.

5. Działania mające na celu obniżenie poziomu złego cholesterolu.

- Zwiększ ilość warzyw oraz owoców w diecie - mogą one skutecznie obniżyć zły cholesterol, gdyż są źródłem błonnika rozpuszczalnego.
Najbardziej polecane - jabłka, cytrusy, jagody, marchewki, morele, suszone śliwki.
- Dodaj do diety suplementację omega-3 oraz tłuste świeże ryby- kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w obniżeniu LDL i zwiększeniu HDL.
- Zwiększ ilość lecytyny - zapobiega odkladaniu się tłuszczy na ścianach tętnic oraz tworzeniu się zakrzepów.
Zwiększa również absorpcję witamin A,D,E oraz K. pokarm bogaty w lecytyne: pestki dyni, ziarna soi, wątróbka, jaja, ryby, ryż, kapusta włoska.
- Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych(tłuste mięsa, sery) oraz izomerów trans.
- Zwiększ spożycia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - oliwa z oliwek, olej lniany.

6. Działania mające na celu ochrone skóry przed trądzikiem i wypryskami skórnymi.

- Zwiększ ilość witaminy E w diecie, która odpowiada m.in. za poprawę regeneracji skóry oraz tkanek.
Jedzenie bogate w wit. E - orzechy, zboże oraz oliwa z oliwek.
- Ogranicz produkty o wysokim IG na rzecz węglowodanów złożonych.


Przykładowy jadłospis

1. Płatki owsiane, mleko, rodzynki, orzechy + ewentualne białko.

2. Tłusta ryba, sałatka warzywna, oliwa z oliwek.


3. Posiłek przedtreningowy - Kasza gryczana, pierś z kurczaka, warzywa, oliwa z oliwek

- 15minut przed treningiem 30g WPC

-- TRENING

- bezpośrednio po treningu 30g WPC, owoc

4. Posiłek potreningowy - ziemniaki, sałatka z pomidorów, pierś z kurczaka/indyka

5. Gotowane jajka, pestki dyni/kapusta włoska + ewentualne białko.

6. Twaróg chudy + oliwa z oliwek + brokuły.


Codziennie bierzemy 6g omega3 + suplementacja witaminami oraz minerałami. Gramaturgii nie uwzględniałem - sprawa indywidualna.

proporcje poszczególnych makroskładników - Białko - 3g/kg, Węgle - 5-6g/kg, Tłuszcze 1g/kg


LEGENDA:
LDL-LDL są to lipoproteiny o małej gęstości; pobierane są przez komórki docelowe na drodze endocytozy kierowanej receptorami. Receptor LDL to znajdujące się na powierzchni komórek docelowych glikozydowe białko transbłonowe, które specyficznie wiąże się z białkiem apoB-100 z powłoki LDL. Odkładają cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic.Lipoproteiny wysokiej gęstości, HDL a. HDLP (ang. High density lipoproteins) frakcja lipoprotein o wysokiej gęstości, uzyskana w wyniku ultrawirowania lipoprotein surowicy, która mieści się we frakcji α elektroforezy.

HDL ma największą gęstość ponieważ ma największą zawartość apolipoprotein. W skład HDL wchodzą apo A-I, apo A-II, apo C-III, apo C-I, apo D oraz inne białka.

HDL obok LDL jest główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. Jego działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi polega na usuwaniu jego nadmiaru z komórek i transport go do wątroby, gdzie jest metabolizowany.

HDL-
Źródło: fbn.pl/viewtopic.php?t=5858


Temat: rodzaje badan laboratoryjnych i ich normy
RODZAJE BADAŃ LABORATORYJNYCH I ICH NORMY
Z pewnościa każdy z Was przynajmniej raz w życiu został skierowany przez lekarza na wykonanie różnych badań diagnostycznych, laboratoryjnych czy kontrolnych. Zazwyczaj zawarte na wynikach cyferki i parametry sa dla wiekszości czarną magią
Dlatego poniżej zamieszczam rodzaje i normy podstawowych badań dzięki czemu każdy z Was będzie mógł się zorientowac czy wszystko w porządku czy raczej występują jakieś niepokojące sygnały wink.gif .
Na wyniki badań laboratoryjnych (tzw. chemii klinicznej)znaczący wpływ mogą mieć:
> rodzaj metody analitycznej
> płeć oraz wiek badanego
> obciązenie fizyczne i psychiczne badanego
> pora dnia (np.badanie poziomu cukru)
> odżywianie
> sposób pobrania materiałudo badania
Poniższe parametry stanowią co prawda orientacyjną pomoc w ocenie uzyskanych wyników badań, ponieważ poszczególne "normy" mogą być różne w różnych szpitalach ze względu na stosowanie różnych metod pomiarowych, ale przedstawię najczęściej stosowane metody i wyniki.

Badania hematologiczne

Podstawowy obraz morfologiczny krwi:
> erytrocyty(krwinki czerwone):
-kobiety: 4,5mln/mm3
-mężczyźni: 5mln/mm3
> retykulocyty: 9-15(promili) całkowitej liczby erytrocytów
> płytki krwi: 150 000 - 300 000/mm3
> leukocyty(krwinki białe): 4300-9000/mm3

Obraz różnicowy krwi obwodowej (rozmaz krwi):
> krwinki obojętnochłonne pałeczkowate: 3-5%
> krwinki obojętnochłonne wielopłatowe: 50-70%
> krwinki kwasochłonne (eozynofilne): 2-4%
> krwinki zasadochłonne (bazofilne): 0-1%
> limfocyty: 25-40%
> monocyty: 2-6%

Pozostałe badania hematologiczne:
Oporność osmotyczna krwinek czerwonych HbA1:
> początek hemolizy (rozpadu krwinek): 0,46-0,42%
> hemoliza całkowita: 0,34-0,30%
> u chorych z wyrównana glikemią(poziomem cukru): 5-8%
> u chorych z niewyrównaną glikemia: do 10%

Szybkość opadania krwinek czerwonych (tzw. OB-odczyn Biernackiego):
> kobiety(po jednej/po dwóch godzinach): 6mm/12mm
> mężczyźni(po jednej/po dwóch godzinach): 3mm/6mm

Hemoglobina:
> kobiety: 12-15 g/100ml
> mężczyźni: 14-18 g/100ml

Wartość hematokrytu (odpowiada za krzepnięcie krwii):
> kobiety: 36-46% obj.
> mężczyźni: 39-52% obj.

Wartości prawidłowe dla surowicy, osocza i krwi pełnej:

Stężęnia elektrolitów:
> sód 134-143 mmol/l
> potas 3,6-5,6 mmol/l
> wapń 2,25-2,7 mmol/l
> magnez 1,6-2,0 mmol/l

Aktywność enzymów:
> amylaza: do 120 j.m./l
> lipaza: do 200 j.m./l
> AspAT(SGOT) (aminotransferaza asparginowa):
-kobiety: do 15 j.m./l
-mężczyźni: do 18 j.m./l
> AlAT (SGPT) (aminotransferaza alaninowa):
-kobiety: do 17 j.m./l
-mężczyźni: do 22 j.m./l
> GGT (gamma-glutamylotransferaza):
-kobiety: 4-18 j.m./l
-mężczyźni: 6-28 j.m./l
> fosfataza zasadowa (AP): 60/170 j.m./l
> LDH (dehydrogenaza mleczanowa): 80-240 j.m./l
> CK (kinaza kreatynowa):
-kobiety: 10-70 j.m./l
-mężczyźni 10-80 j.m./l
> CK-MB(cholinesteraza): 3000-9300 j.m./l
> fosfataza kwaśna(ACP):
-kobiety: do 2,5 j.m./l
-mężczyźni do 3,4 j.m/l
> fosfataza kwaśna sterczanowa: do 1,0 j.m./l

Lipidy(tłuszcze):
> cholesterol: do 220 mg/dl
> trójglicerydy: do150 mg/dl
> HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości): 35-45 mg/dl
> LDL (lipoproteiny o niskiej gęstośći): do 150 mg/dl
> kwas moczow:
-kobiety: 2,4-5,7 mg/dl
-mężczyźni: 3,4-7,0 mg/dl

Pozostałe składniki chemiczne:
> glukoza (poziom cukru): 70-110 mg/dl
> mocznik: 10-50 mg/dl
> kreatynina:
-kobiety: 0,5-0,9 mg/dl
-mężczyźni: 0,6-1,1 mg/dl
> bilirubina całkowita: do1 mg/dl
> bilirubina "bezpośrednia": do 0,25 mg/dl
> żelazo (podano w mikrogramach na decylitr):
-kobiety: 60-140 mikrog/dl
-mężczyźni: 80-150 mikrog/dl
> miedź:
-kobiety: 85-155 mikrog/dl
-mężczyźni: 70-140 mikrog/dl
> amoniak:
-kobiety: 19,5-64,6 mikrog/dl
-mężczyźni: 28,2-80,4 mikrog/dl
> mleczany: 5,7-22,0 mikrog/dl

Procesy krzepnięcia krwi:
> czas krzepnięcia: 1-3 minut
> czas krzepnięcia (krew żylna, temp.pokojowa): 3-5 minut

Gazometria:
kobiety: ; mężczyźni:
> pH: 7,35-7,44 ; 7,34-7,44
> PCO2: 32-42 mmHg ; 35-45 mmHg
> PO2: 75-100 mmHg ; 75-100 mmHg
> HCO3: 20-24 mmol/l ; 22-26 mmol/l
> TCO2: 21-25 mmol/l ; 23-27 mmol/l
> BS: 22-26 mmol/l ; 22-26 mmol/l
> BE(nadmiar zasad): -3,3 do + 1,2 mmol/l ; -2,4 do +2,3 mmol/l
> Hb(wysycenie tlenem): 95-98 % ; 95-98%

Elektroforeza białek surowicy krwi:
> białko całkowite: 6,6-8,7 g/dl
> albuminy: 51,3-60,5 (w % wzgl.)
> alfa1-globuliny: 5,1-7,4
> alfa2-globuliny: 6,4-10,4
> beta-globuliny: 8,0-13,9
> gamma-globuliny: 10,2-20,0

Wyniki badania płynu mózgowo-rdzeniowego:

> cukier: 2/3 zawortości cukru we krwi(32-82 mg/dl)
> komórki (pleocytoza): do 9/13
> białko: 0,015-0,045 g/dl

Wyniki badania moczu:

> pH: 4,8-7,4
> ciężar własciwy: 1002-1020
> reakcja na białko: ujemna
> reakcja na cukier: ujemna
> reakcja na urobilinogen: ujemna do słabo dodatn.
> reakcja na bilirubinę: ujemna
> osad: nabłonki płaskie
> erytrocyty: do 4 w jednym polu widzenia
> leukocyty: do 3 w jednym polu widzenia
> klirens kreatyniny:
-kobiety: 95-160 ml/min
-mężczyźni: 98-156 ml/min
> aktywność amylazy: do 340 j.m./24 h
> test trzustkowy laurynowy: T/K do 30

Oczywiście są to tylko najczęsciej wykonywane badania, poza nimi jest jeszcze szereg specjalistycznych, ale nie bede nimi zaśmiecał forum, jeżeli ktoś by potrzebował dodatkowych informacji to czekam na pytania

Każde wyniki badań powinny być skonsultowane z lekarzem który na nie kierował, zamieszczone tutaj przezemnie normy mają Wam posłużyć dla własnej orientacji w tym co sie dzieje w Waszym organiźmie wink.gif
Źródło: forum-fitness.pl/viewtopic.php?t=2814




Sitedesign by AltusUmbrae.